GINEKOLOGIJA‎ > ‎

Prolaps genitalnih organa


Zbog slabosti potpornog aparata unutrašnjih genitalnih organa može doći do njihovog spuštanja na dole prema izlazu iz vagine i prominiranju izvan vagine. Prolaps može da se manifestuje pojavom cistocele, subototalnog  ili totalnog prolapsa materice i pojavom rektocele i enterocele. Faktori rizika za nastanak ovog poremećaja su višestruke trudnoće, rađanje krupne dece, operativno završavanje porođaja vakumom ili forcepsom, težak fizički rad, obstipacija, obstruktivna bolest pluća i urođena slabost vezivnog tkiva.

SIMPTOMI:

Subjektivno ove pacijentkinje imaju osećaj vučenja, tupe bolove u donjem delu trbuha, prilikom održavanja higijene napipavaju prolabirane zidove vagine, a mnoge imaju poremećaj mokrenja od učestanog, ponekad nekontrolisanog do otežanog mokrenja, tako da mogu da isprazne bešiku samo ukoliko potisnu vaginu na gore.

LEČENJE:

Prolaps se leči operativnim putem. Za operativnu korekciju mogu da se koriste postojeća tkiva i tradicionalne operativne tehnike. Ako pacijetkinja ima veliki rizik od pojave recidiva ili se već radi o recidivu, onda se koriste  ugradni materijali, najčešće  mrežice od neresorptivnog polipropilena.

Ukoliko opšte zdrastveno stanje pacijentkinje  ne dozvoljana operativni tretman, pacijetkinji se može pomoći ugradnjom pesara.  Pesar ili prsten  je sačinjen od gume ili silikona. Pre plasiranja pesara neophodan je pregled ginekologa da bi se odredila mera, odnosno širina prstena.  Na svaka tri-četiri meseca  pesar se vadi, učini se toaleta vagine i ukoliko nema znakova dekubitusa na vaginalnim zidovima, ponovo vraća.

Comments