Poliklinika Argirović | Urologija | Ginekologija

Inkontinencija

inkontinencija
Inkontinencija predstavlja nevoljno oticanje urina . Prevalencija urinarne inkontinencije iznosi oko 25% i raste sa godinama života. Od ukupnog broja osoba koje pate od urinarne inkontinencije, 50% čine oni koji imaju stres inkontinenciju, 11% oni koji pate od urgentne inkontinencije i 36% oni koji imaju oba tipa, dakle mešovitu inkontinenciju. Šta je stres inkontinencija mokraće? U pitanju je problem nevoljnog gubitka urina pri naporu. Obično se javlja prilikom kijanja, kašljanja, dizanja tereta ili brzog hoda, dakle kada je povećan pritisak u abdomenu. Od ovog tipa inkontinencije mnogo više pate žene nego muškarci. U osnovi nastanka ovog tipa inkontinencije leži oslabljen potporni mehanizam uretre, tako da se pri povećanom intraabdominalnom pritisku, uretra značajno više pomera, nastaje levkasto proširenje uretre, u njoj opada pritisak i dolazi do nekontrolisanog oticanja urina. Instagram influencer, pro bodybuilder arrested in steroid case in Palm City lordsgymchurch angry dog bodybuilder by andrey1005 | graphicriver

Najčešće se javlja kod žena u menopauzi koje su imale više vaginalnih porođaja ili višestruku trudnoću ( najčešće blizanačku), zatim žene kod kojih se porođaj završavao nekom od akušerskih operacija, kao što je primena forcepsa ili vakuma. Faktori rizika sa ovaj tip inkontinencije su hronična obstruktivna bolest pluća, gojaznost i posao koji je vezan za veći fizički napor.

Kako se dokazuje stres inkontinencija urina?

Dobro uzeta anamneza je pola dijagnoze. Pored toga može da se uradi stres test. Sam test je bezbolan i izvodi se tako da se mokraćna bešika napuni sa 300ml fiziološkog rastvora i od pacijentkinje se zahteva da kašlje u ležećem i stojećem položaju. Ukoliko u tim situacijama dođe do oticanja mokraće, test smatramo pozitivnim. U izvesnim slučajevima, naročito mešovite inkontinencije, potrebno je i urodinamsko ispitivanje.

Kako se leči stres inkontinencija urina?

U slučajevima čiste stres inkontinencije, najbolji i najdugoročniji rezultati postižu se plasiranjem tračice od polipropilena na nivou srednje uretre, takozvani TOT ( transobruratorni tape) ili mini sling. Ova operacije se izvode u ginekološkom položaju, u uslovima lokalne anestezije i traju oko 15-20min. Intraoperativno se uradi takođe stres test da bi se tačno odredio stepen zatezanja trake. U našoj poliklininici, operacija se izvodi u ambulantim uslovima. Prethodno je potrebno uraditi detaljan pregled, stres test , uzeti briseve i određene laboratorijske analize. Posle izvedene operacije, pacijentkinja u roku od 2-3 sata napušta našu ustanovu. Uspešnost ovakvih operacija, prema podacima iz literature, iznosi 85% za period praćenja od 11 godina.

Šta je urgentna inkontinencija?

U pitanju je prekomerna osteljivost mokraćne bešike i manifestuje se iznenadnom potrebom za mokrenjem, često udružena sa učestanim mokrenjem i noćnim mokrenjem, sa ili bez urgentne inkontinencije, a u odsustvu infekcije urinarnog trakta ili neke druge patologije. U pitanju je neurološki problem i dijagnoza se sa sigurnošću postavlja urodinamskim ispitivanjem. Ne zahteva operativni tretman, već se leči medikamentozno, neurostimulacijom ili ubrizgavanjem botulinum toksina u zid mokraćne bešike.

Vrati se na stranicu BAZA ZNANJA

Contact Title
Pozovite nas i zakažite pregled 011 2788 498
Call Now Button