Poliklinika Argirović | Urologija | Ginekologija

Tumori testisa

Tumori testisa su relativno retki i čine svega 1-1.5% svih karcinoma kod muškaraca. S druge strane, postoji dokumentovana povećana učestalost u zadnje vreme. Medjutim, velika većina tumora testisa potiče iz germinativnog epitela, sa tim da je preko 70% u stadijumu I bolesti, tj. kada je tumor ograničen samo na testis. Ovo je dobra dobra vest za ove pacijente pošto većina može biti izlečena.

Pojavu tumora karakteriše pojava bezbolne tvrdine u testisu, često bez značajnijeg uvećanja. Iz tog razloga je neophodan svakodnevni pregled genitalija od strane muškarca, posebno u 2. i 4. dekadi života. Svaka sumnjiva promena u testisu iziskuje pregled urologa: klinički pregled, odredjivanje tumorskih markera (beta HCG, AFP, LDH), ultrazvuk abdomena, male karlice i genitalija. Pred najmanjom sumnjom da se radi o tumoru testisa testisa neophodna je hitna hirurška eksploracija i radikalna orhidketomija (en bloc skidanje testisa sa adneksima u intaktnim ovojnicama i visokim podvezivanjem semene vrvce na nivou unutrašnjeg ingvinalnog otvora).

tumor testisa

Na osnovu patohistološke (PH) analize i odredjivanja stadijuma bolesti ( CT abdomena, male karlice i pluća, ponovno odredjivanje tumorskih markera ukoliko su inicijalno bili povišeni) donosi se odluka o dodatnom lečenju. Na osnovu odredjene vrste tumora ( seminomski ili neseminomski) i kliničkog stadijuma, postoje razne opcije u lečenju: samo striktno kliničko praćenje, hemioterapija, često kombinovana sa citoreduktivnom hirurgijom zaostalih metastaza.

U svakom slučaju tumori testisa imaju najbolju prognozu od svih genitourinarnih tumora: preko 95% pacijenata se danas može izlečiti pomoću pravilno provedene terapije. Medjutim, neobično su važne redovne kontrole po preporukama Evropskog udruženja urologa (EAU,2011) jer postoji mogućnost pojave tumora u drugom testisu, kada je posebno značajno da se otkrije u začetku, kako bi se izvadio samo tumor i sačuvao preostali testis. S druge strane, kontrole za period od najmanje 10 godina su neophodne zbog mogućnosti pojave kasnog recidiva bolesti kod preko 3% pacijenata.

Vrati se na stranicu BAZA ZNANJA

Call Now Button